Polyarticulaire jeugdreuma
Bij deze vorm zijn meerdere gewrichten van het lichaam aangetast. Vaak zijn de gewrichten rechts en links in het lichaam aangedaan. Ook de kleine gewrichten in de handen en voeten doen mee. De ontstekingen blijven lang aanwezig, waardoor veel activiteiten moeilijk gaan. Bij sommige kinderen leiden de ontstekingen tot ernstig beschadigde gewrichten. Andere kinderen herstellen volledig.
Systemische jeugdreuma
Bij systemische jeugdreuma (ziekte van Still) zijn niet alleen de gewrichten aangedaan, maar ook organen als het hartzakje, de milt, het longvlies, de lever of de lymfeklieren. Meestal zijn er veel gewrichten ontstoken. In actieve periodes van de ziekte heeft het kind hoge, piekende koorts, rode vlekjes op de huid en voelt het zich ziek. Ook kunnen bloedarmoede en gewichtsverlies voorkomen.
Medicatie
Een eenvoudige pijnstiller is paracetamol. Bijvoorbeeld als bewegen of slapen slecht gaat door de pijn. Als de pijn steeds terugkomt, kan het helpen de pijnstiller met een vaste regelmaat in te nemen. Als dit onvoldoende werkt, worden vaak ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s) voorgeschreven. Voorbeelden hiervan zijn ibuprofen, diclofenac of naproxen. Deze middelen kunnen als bijwerking maagklachten geven.
Klassieke ontstekingsremmers zijn corticosteroïden. Deze kunnen in tabletvorm of als injectie worden toegediend. Injecteren kan zowel in het ontstoken gewricht als in de bil. Het zijn krachtige geneesmiddelen, maar ze hebben helaas ook nogal wat bijwerkingen. Andere ontstekingsremmers zijn methotrexaat, sulfasalazine en biologische ontstekingsremmers.
Met de juiste behandeling lukt het meestal om jeugdreuma onder controle te houden. Na een paar jaar verdwijnt de aandoening vaak. Soms houdt een kind er beschadigde gewrichten aan over. Een vervangende gewrichtsprothese kan er dan voor zorgen dat goed bewegen weer mogelijk is. Gewoonlijk stelt de arts zo'n ingreep zo lang mogelijk uit. Dan kunnen de botten van het kind eerst verder groeien.
Oefentherapie en ergotherapie
Fysio- of oefentherapie is een belangrijke vorm van behandeling. Worden de klachten minder hevig? Dan is het juist belangrijk regelmatig te bewegen. Hierdoor blijven de gewrichten soepel, de spieren sterk en leert het kind een goede houding. Ook neemt de pijn daardoor af.
Een ergotherapeut leert kinderen omgaan met de beperkingen die ze hebben. Soms maakt een ergotherapeut spalkjes. Deze voorkomen dat een gewricht in een verkeerde stand vergroeit (contractuur).